Stanovisko Komise pro etiku při SNČR k reportáži Sabiny Slonkové a Jiřího Kubíka

Pátek, 16. listopad 2018  |  napsal(a): v kategorii: Zprávy

Komise pro etiku při Syndikátu novinářů považuje vzhledem k současné vzrušené diskusi za potřebné zdůraznit, že při posuzování reportáže Sabiny Slonkové a Jiřího Kubíka je třeba připomenout následující zásady:

Ve všech podobných případech se posuzují dva protichůdné zájmy, zaprvé právo na ochranu soukromí a zadruhé veřejný zájem znát všechny podstatné okolnosti, kdy jde o veřejně činnou osobu.

V uvedeném případě je toto posuzování o to závažnější, že se jedná o vyšetřování kauzy dotačního podvodu velkého rozsahu, kdy jedním z hlavních podezřelých je dnešní předseda vlády, který ještě před tím, než převedl své firmy do svěřeneckého fondu, patřil k největším podnikatelům v České republice.

To má velký význam i pro posuzování, zda bylo při reportáži odůvodněné užití skryté kamery. Tady je třeba zdůraznit, že reportéři v rozhovoru nepostupovali ofenzívně a že se hned v úvodu rozhovoru představili jako novináři a že neměli možnost získat potřebné informace jinou  cestou. Tyto informace jsou důležité pro posouzení, zda je důvod, aby pan Andrej Babiš mladší byl vyšetřován jako jeden z podezřelých jako dosud, anebo jako klíčový svědek v případu dotačního podvodu velkého rozsahu.

Stejně tak bylo zásadní zjištění, že pan Andrej Babiš mladší pobýval na Krymu, který je nyní v rozporu s názorem mezinárodního společenství ovládán Ruskou federací. Pobyt syna českého premiéra na uvedeném území totiž může za těchto okolností představovat vysoké bezpečnostní riziko.

Zároveň je třeba připomenout, že vzhledem k platným místním právním předpisům je pro české orgány činné v trestním řízení obtížné využít na Krymu, na Ukrajině a také ve Švýcarsku, které není členem Evropské unie, právní pomoci při vyslýchání podezřelých, anebo svědků.

Adam Černý, předseda SNČR

Barbora Osvaldová, předsedkyně Komise pro etiku při SNČR