Organizace hájící svobodu tisku zaslaly otevřený dopis prezidentu Turecka

Čtvrtek, 21. červen 2018  |  napsal(a): v kategorii: Zprávy

Sedmnáct mezinárodních organizací hájících svobodu tisku a novináře zaslalo společný otevřený dopis tureckému prezidentovi Erdoganovi. Požadují v něm, aby země dbala na nezávislost novinářů a podporovala související svobodu tisku.

Mezi signatáře dopisu se zařadily vlivné mezinárodní novinářské organizace. Mimo jiné Reportéři bez hranic, Evropské centrum pro svobodu tisku (ECPMF) nebo Evropská novinářská federace. Vyjádřily kritiku nad drastickým poklesem svobody slova v Turecku a připomněly, že více než 150 novinářů zůstává ve vězení. Mnoho dalších čelí značnému tlaku.

Organizace v dopise vyjmenovaly šest oblastí, které by mělo Turecko ve spojitosti s podporou tiskové svobody okamžitě změnit. První je propuštění všech zadržovaných novinářů a stažení obvinění, druhou je obnova nezávislého soudnictví a zajištění fungování ústavního soudu.

Další požadované oblasti jsou: změny v trestním zákoníku, decentralizace a ukončení kontroly medií, podpora plurality v oblasti sdělovacích prostředků a reforma Tiskové a inzertní agentury.

Zpráva byla přeložena ze serveru Evropské novinářské federace. Původní znění naleznete pod tímto odkazem.